update Peru

Beste allemaal,

In navolging op de eerste nieuwsbrief over het busongeluk in Peru van vorige week, zenden we hierbij een tweede bericht om jullie binnen de mogelijkheden op de hoogte te houden.

We hebben ons uit respect voor de familie, vrienden en aanverwanten van de andere drie begeleiders en de deelnemers van de reis uit Nederland en België, in deze nieuwsbrief te beperken tot de informatie die we hebben over Karel & Caroline.

De overlevenden van het ongeval zijn verdeeld over drie ziekenhuizen en een hotel. Het grootste deel van de informatie die we hebben komt van Eurocross, de hulporganisatie die inmiddels ter plekke is. Van de Belgische hulporganisatie hebben we helaas geen informatie bij het maken van deze nieuwsbrief.
 

Informatie Eurocross
Eurocross inventariseert nu wat nodig is en maakt een inschatting wanneer iedereen terug naar Nederland kan. In de laatste update van Eurocross staat: Van de 22 Nederlanders waarvoor Eurocross de hulpverlening coördineert, zijn 4 personen overleden, verblijven 9 personen in een hotel en 9 personen in het ziekenhuis. De 23e Nederlandse betrokkene wordt bijgestaan door een collega-alarmcentrale uit België. Inmiddels zijn 4 mensen ontslagen uit het ziekenhuis. Zij hebben zich bij de groep in het hotel gevoegd, waar zich nu in totaal 13 personen bevinden. Van de 5 personen die nu nog in het ziekenhuis verblijven, verkeert 1 persoon nog in slechte conditie. Van de overige 4 personen is de verwachting dat zij op korte termijn het ziekenhuis kunnen verlaten.

·       Op basis van de bevindingen van het Medisch Team neemt Eurocross een beslissing wie naar huis kan reizen en met welke voorzieningen. Daarbij is de intentie de groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden.

·       De datum van terugkomst is nog niet bekend, maar zal naar verwachting ergens komende week plaatsvinden.


Karel en Caroline
Gisterochtend zijn de kinderen van Karel, tezamen met Gerrit, Aramata en Ton - goede vrienden van Karel en Caroline - bij elkaar gekomen. De overweging is om in afstemming met Caroline, Karel ter plekke te laten cremeren op een locatie die voor hen beiden betekenisvol is. Later zal er mogelijk een herdenkingsdienst komen, wellicht in Nederland of in Orval.

Caroline is door de schok nog erg van streek, ze heeft een hoofdwond en een gebroken been. Ze ligt nog in het ziekenhuis en de verwachting is dat ze om geopereerd te worden, getransporteerd moet worden naar een ziekenhuis in Lima of Nederland.

Morgen vertrekken Gerrit Lageweg en Daniel, de zoon van Karel, richting Lima en dan door naar het ziekenhuis in Puno, om steun te bieden. Op de site van Karel en Caroline www.karelencaroline.nl is een condoleance register voor Karel geopend.

Lichtbrug
Helma Derksen was betrokken bij het ongeval. Zij is recent gesproken en ze maakt het naar omstandigheden goed.  Namens haar willen we laten weten dat er vanavond (zondag 5 december) rond 17.00 uur Nederlandse tijd een grote ceremonie plaats vind in Peru, nabij Puno. De ceremonie vindt plaats op Aramu Muru. Een lemurische, hoog energetische plaats die ook wel de 'poort van de Goden' of 'poort van de Hemel' wordt genoemd.
 
We willen je vragen om collectief af te stemmen in meditatie en gebed. Om zo samen met Helma, betrokkenen en allen die delen in het verlies een krachtig en ondersteunend veld van liefde en licht te maken.
 
Mocht je dagelijks iets willen doen, dan kun je ‘s avonds om 20.00 uur afstemmen en mediteren om de groep te ondersteunen. Ze hebben onze hulp en liefdevolle aandacht hard nodig te midden van de verliezen, pijn, chaos en verwarring. Ook de weg terug naar huis zal nog een hele onderneming worden. Je kunt bv. een kaars aansteken of mooie muziek opzetten en gedachten van licht, rust en ondersteuning sturen naar de hele groep in Puno. Wij zullen hier mee doorgaan totdat iedereen weer thuis is.

We hopen hiermee een aantal vragen beantwoord te hebben. Heel veel dank voor ieders betrokkenheid, aangeboden steun en de vele reacties op het condoleanceregister.

Ton, Mariëlla, Sylvia en Eveliene